RSC01803

Sportvoedingtips van de sportdiëtiste van RSC Anderlecht

Stephanie Scheirlynck is een gecertificeerd diëtiste en voedingsdeskundige gespecialiseerd in sportvoeding.  Ze geeft voedingsondersteuning aan topatleten zoals Jasper Stuyven en Nafi Thiam en ondersteunt ook de voetbalploeg RSC Anderlecht en de wielerploeg Trek-Segafredo. Ze heeft dankzij deze ervaringen kunnen aantonen dat voeding duidelijk een impact heeft op sportprestaties.  Hoe Stephanie haar carrière heeft opgebouwd en waarom voeding (en ja hoor, ook onze Açai besjes) zo belangrijk is als je regelmatig sport,  lees je hier!
Hoe is de Carrière van Stephanie Scheirlynck begonnen?

“Na mijn opleidingen wou ik heel graag starten met de begeleiding van professionele atleten, dit omdat deze wereld mij enorm aansprak. Dit liep echter niet bepaald van een leien dakje omdat heel wat sportteams ervan uitgingen dat ze reeds de beste materialen, kine, coach etc in huis hadden. Ze zagen daarom de noodzaak niet om ook nog eens voeding mee op te nemen in hun begeleiding. In 2009 mocht ik dan toch opstarten bij de wielerploeg Lotto. In die periode heb ik mij echt kunnen ontplooien en gaandeweg vooral kunnen aantonen dat voeding wél impact heeft op sportieve prestaties. De ervaring bij Lotto zorgde ervoor dat ook andere ploegen interesse kregen in professionele voedingsbegeleiding en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Hoe werkt het juist? 

“Ik volg de spelers individueel op, voornamelijk aan de hand van metingen van hun lichaamssamenstelling. Ik bepaal samen met de chef wat er op het buffet komt en bij verplaatsing bel ik de hotels op en stuur ik de menu door die wij graag willen dat onze spelers voorgeschoteld krijgen. Anderlecht heeft daarnaast ook de ambitie om een voedingstraject uit te stippelen waarbij spelers, van de U9 tot het aansluiten bij de A-kern, worden opgeleid in voeding om zo zelf te kunnen bepalen wat ze wanneer nodig hebben. Deze vrijheid, gestoeld op een goede kennis van voeding, wordt ook doorgetrokken tot in de club want daar werken we in buffetvorm en kiest ieder voor zich.”

Stem je voeding af op je activiteit! 

“Het gaat er voornamelijk om jouw voeding af te stemmen op wat je doet van sport. Ga je vandaag nog sporten, pas dan jouw ontbijt of lunch daaraan aan. Eet wat meer dan anders en neem eventueel een warme maaltijd mee voor ’s middags. Je moet anticiperen want zo is de energie die nodig is om je training goed af te werken, aanwezig. En ga vooral jouw voeding niet obsessief gaan afstemmen. Dit is op lange termijn niet houdbaar en zorgt vooral voor veel onnodige stress.”

Gezond eten, dus minder lekker eten?

“Gezond eten betekent zeker niet minder lekker eten! Je moet voeding kiezen die past bij je sportactiviteit en dat eten lekker maken is zeker niet onbelangrijk! Smaakvol eten is vooral van belang voor het mentale aspect dat bij sport komt kijken en voor de gevolgen op lange termijn. Om juist mensen en sporters hiermee te helpen heb ik enkele kookboeken geschreven die mensen helpen om hun sportprestaties te verbeteren via de juist de juiste voeding.  Steeds meer mensen sporten en wat je eet speelt een cruciale rol om goede resultaten te behalen. De boeken in combinatie met het online platform “Hello Champ” zorgen ervoor dat mensen met een sportieve uitdaging, juister gaan eten en dus ook beter gaan presteren.”

 

 

3 voedingstips als je sport

 

TIP 1:  Je voeding afstemmen op je training. In je avondmaal al kijken wat je de volgende dag gaat doen van sport. De dag dat je gaat sporten eet je beter een banaan als tussendoortje in plaats van een appel of neem pasta i.p.v. slaatje als lunch.

 

 

TIP 2: Recuperatie is zeer belangrijk. Ook al is het al laat s ’avonds, maak toch nog een smoothie met eiwitten en wat fruit. Opgepast: Dit zal alleen maar voldoende zijn als je doorheen de dag al genoeg hebt opgeladen naar het sportmoment toe.

 

 

TIP 3: Alles kan, balance is key! Het is beter van wel nog frietjes te eten en hier dan ook van te genieten dan ze helemaal te schrappen. Maar, doe dit dan op een goed moment bijvoorbeeld op jouw rustdag.

 

Waarom Açai van Holy Berry op het menu van de A-kern?

Los van het voedzaamheidsaspect van Açai, wat voor mij natuurlijk de essentie is en blijft, is het vooral ook een zeer aantrekkelijk product. Het is een zeer toegankelijke manier om veel vezels, antioxidanten en omega vetzuren binnen te krijgen zonder dat het een inspanning vergt van de spelers (in tegendeel, ze smullen het met veel plezier naar binnen). Op de club dresseren we het mooi met fruit en granola en vliegt het de deur uit. Het is het meest gekozen item op het ontbijtbuffet. Gezond en overheerlijk! 

 

Wist je dat Holy Berry sinds begin dit jaar officieel sponser is van R.S.C. Anderlecht ? En wat zijn we daar fier op! Niets is interessanter dan te mogen samenwerken met professionele atleten om het effect van Açai op hun gezondheid en prestaties te kunnen achterhalen. En dat de kleur van Açai nog eens enorm goed matcht met het kleur van Anderlecht, dat is puur toeval 😉

 

Comments are closed.