Hurray, Hurray! De açai bowl is in het land!
Na de health freaks in L.A., de surfers van Australië en de vegans uit Nederland zijn wij (eindelijk!!) aan de beurt!  Op sociale media komen al een tijdje de mooiste foto’s voorbijgevlogen en wordt er haast op leven en dood gestreden voor de eerste plek in de contest “Waar eet je de mooiste en lekkerste açai bowl?”
Maar wat is een açai bowl nu eigenlijk precies? Hieronder meer uitleg!
Zoals jullie ondertussen wel al weten is açai een palmbes uit de Amazonewoud. Het vruchtvlees is hetgeen wat er overblijft nadat de bes ontpit is geworden en dit vruchtvlees is uitsluitend diepgevroren verkrijgbaar. De reden waarom de besjes niet vers te vinden zijn is omdat ze na het plukken zeer snel bederven. Maar niet geklaagd, deze bevroren açai pulp is de ideale basis voor de befaamde açai bowl.
De term “Açai bowl” is afkomstig van het Braziliaanse “Açai na tigela” wat letterlijk “Açai uit een kom” betekent. Door de populariteit van de açai bowl in Amerika is deze naam overgenomen in het Nederlands. Wij zijn daar echt niet rauwig om, “Açaikom” klinkt gewoon voor geen meter!
De açai bowl een super eenvoudige maar heel lekkere bereiding die doorgaans gekenmerkt wordt door de frisse, sorbet-achtige structuur.  Zalig als ontbijt of tussendoortje of als über gezond en vooral über heerlijk dessertje om aan jouw gasten te serveren!

 

Wat heb je allemaal nodig?

  • 1 zakje Holy Berry – Açai & Guaranalicht ontdooid
  • ½ banaan, vers
  • 80g vers of bevroren fruit zoals bessen mix, mango, peer, …
  • 5 eetlepels (plantaardige) yogurt
  • toppings om de bowl mee af te werken

 

Hoe maak je het?

Haal het pakje Açai & Guarana 5 minuten voor bereiding uit de diepvries. Eens het pakje licht ontdooid is, snij het doormidden en doe beide helften açai pulp in een kom of blender. Voeg de andere ingrediënten (behalve de toppings) toe en mix in een blender of met staafmixer tot een smeuïg geheel. Voeg wat extra (plantaardige) yoghurt toe om het mixen wat te vergemakkelijken. Doe de bereiding in een kom en werk af met toppings zoals suikerarme granola, zaden, kokosschilfers, cacao nibs, stukjes vers fruit, …

 

Tip:

  1. Je kan voor dit receptje ook een pakje Holy Berry Açai – Special Grade gebruiken maar dan voeg je best nog een eetlepel of 2 zoetstof in de vorm van agave, esdoornsiroop,.. aan het receptje toe.
  2. Of vervang het pakje Açai & Guarana door 100g Holy Berry – Açai berries
  3. Hoe meer vloeistof je toevoegt, hoe vloeibaarder jouw açai bowl zal worden. Experimenteer met de verhouding (bevroren) fruit versus plantaardige melk totdat  je jouw verkozen textuur gevonden hebt!
  4. Creatief zijn mag! In de plaats van bevroren besjes kan je ander (seizoen)fruit gebruiken zoals halve  verse appel of peer, blokjes bevroren mango, kiwi, ananas, pruimen, ..

 

Foto: The Fresh Light www.thefreshlight.com