Al eeuwenlang is het kleine donkereblauwe Açai besje een onmisbaar onderdeel van het dieet van de lokale stammen binnen het Amazonewoud. Maar wat is açai? En is açai nu écht zo gezond? Ontdek waarom Açai bessen gezond zijn en de bes wordt uitgeroepen tot dé Holy Berry.**

Van nature suikervrij en met een chocoladeachtige toets. Dit zijn slechts 2 pluspunten van de steeds populairder wordende Açai bes. Açai is op vandaag het minder bekende bandlid van de beroemde en geliefde blauwe bessengroep, met de blauwe bes als leadzanger. Maar langzamerhand treedt Açai op de voorgrond en weldra zullen de spotlights steeds vaker gericht worden op deze bijzondere  bessensoort. Wat er juist zo bijzonder is aan Açai, dat lees je in deze blog!

Is Açai gezond? - Açai - Holy Berry - Açai bowl

Een gezonde stofwisseling

Deze superbes, die in grote trossen aan de Açai palm groeit, wordt beschouwd als één van de meest voedzame fruitsoorten ter wereld. Dit komt omdat onze Açai besjes, afkomstig van wildpluk, zonder inmenging van de mens (geen lucht-of bodemvervuiling, geen monocultuur of gronduitputting, ..) kunnen groeien langs de oevers doorheen het Amazonewoud. Meteen na het plukken worden de besjes ontpit en ingevroren, waardoor hun voedingsstoffen optimaal bewaard blijven.

Het antwoord op de vraag ‘Zijn Açai bessen gezond?’ luidt dan ook klaar en duidelijk: A holy hell yes! Met haar erg hoge concentratie aan antioxidanten doet de Açai bes het lichaam optimaal functioneren en wordt de bescherming tegen celbeschadiging geactiveerd. Vrije radicalen, die onder meer veroorzaakt worden door factoren zoals stress, luchtverontreiniging en roken, worden bestreden door een gezonde stofwisseling als gevolg van de inname van antioxidanten via voeding.

Açai bowl - Açai gezond - Holy Berry

Vegan power breakfast  

Bovendien is Açai de ideale en gezonde voedingsbron voor vegetariërs, veganisten en sporters. De proteïnestructuur is namelijk te vergelijken met die van een eitje, wat toch wel bijzonder is voor een fruitsoort. Het kleine maar krachtige besje is dus een perfect alternatief voor een plantaardig doch eiwitrijk gerecht. Bovendien is Açai door haar hoog gehalte aan aminozuren en vezels een zeer goede optie voor iedereen die de dag energiek wilt starten en terwijl zijn of haar de spijsvertering een boost wilt geven.  

  • Natuurlijke beschermer en metabolisme booster

    De natuurlijke kleurstoffen in Açai bessen, ook wel anthocyanen genoemd, zorgen voor de karakteriserende, donkere kleur. Hoe donkerder, hoe voedzamer. Tel daarbovenop dat anthocyanen bekend staan als natuurlijke anti-aging stoffen en er is geen reden om de suikervrije Açai bes niet te kiezen als gezonde en romige start van de dag. Romig?Jaja, romig! Want wist je dat de Açai bes de vrucht is met het hoogste gehalte aan omegavetzuren? Sorry, avocado lovers out there, maar geen enkele fruitsoort stoot deze superbes van haar troon! En wat het effect is van deze lading omega 3,6 en 9 vetzuren (in perfecte verhouding dan nog wel)? Geen insulinepiek of hongerdip, een lange verzadiging na het eten ervan, een activatie van ontstekingsremmende processen binnen het lichaam en ten slotte een ondersteuning van het vetmetabolisme.

Producten - Açai - Holy Berry - gezond

Dol op samenwerken 

Deze voedzame bes is ook nog eens dol op samenwerken, vandaar dat ze ook in een bandje zit. Combineer Açai bijvoorbeeld met bosbessen, chiazaden of andere powerfoods uit de natuur en je hebt een absoluut “golden ticket” voor jouw gezondheid in handen. 

onze producten
Smoothie bowls - Açai - Holy Berry

Smoothie bowls

Eindig een drukke werkdag met een lekkere smoothie bowl: ga jij voor de (1) Açai met blauwe bes & kers of gaat je voorkeur uit naar (2) Açai met pitaya & passievrucht?

Smoothie bowls
Açai bowl mixes - Açai - Holy Berry

Açai mixes

Al zouden we het volledig begrijpen als jouw favoriete Holy Berry treat een van onze Açai mixes is; klaar in 30 seconden & oh zo lekker! Onze favoriet is de (1) Açai mix met banaan & blauwe bes of wacht, geef ons toch maar de (2) Açai met mango & framboos. Allebei even lekker! 

Açai Mixes
Açai sap - Açai - gezond - Holy Berry

Één ding is alvast zeker: de Açai bes verdient niet alleen de hoofdrol binnen een gezonde levensstijl, maar kan officieel bestempeld worden als the one and only Holy Berry. Een perfecte en alternatieve benaming voor wanneer het uitspreken van açai (lees: a-sa-ie) nét dat tikkeltje te moeilijk is.