In gesprek met dokter Servaas Bingé

 • Dag Servaas. Bedankt voor dit interview! Wij volgen je natuurlijk al lang maar kan je je kort even voorstellen aan de mensen die je nog niet kennen? 

  Heel graag. En ik volg jullie trouwens ook al heel lang.  Mijn doelstelling is om zoveel mogelijk mensen te inspireren proactief in plaats van reactief te denken over hun gezondheid. Ik ben mijn carrière begonnen als huisarts, maar kreeg al snel het gevoel dat het niet 100% mijn roeping was. Daarom ben ik sportgeneeskunde gaan bijstuderen waardoor ik in de topsport wereld terecht kwam. Wat mij in die periode het meeste opviel, was het verschil in mindset tussen mijn patiënten en de atleten die ik leerde kennen. Mijn patiënten wilden een pilletje om zo snel mogelijk te genezen. Bij atleten leefde vooral de vraag “hoe kan ik zo gezond mogelijk blijven om optimaal te presteren”. En dat is een vraag die we ons eigenlijk allemaal moeten stellen. Dat inzicht heeft mijn passie voor lifestyle geneeskunde opgewekt waarmee ik mensen op verschillende manieren help om gezonder te leven.

 • Voeding komt niet standaard voor in een doktersopleiding zou ik denken. Waarom heb je beslist jouw focus op voeding te leggen? 

  Het belang van voeding op gezondheid kan eigenlijk gemaakt worden vanuit een wetenschappelijk oogpunt: onze darm is het grootste contactoppervlak van het lichaam met de buitenwereld. Veel van wat toxisch is komt het lichaam binnen via dingen die we in onze mond steken. Uiteraard zijn alle lifestyle pijlers (beweging, slaap, mindset,...) belangrijk voor je gezondheid, maar  via de juiste voeding kunnen we echt een gigantisch én merkbaar verschil maken. Er is ook al zoveel knowhow over de impact van voeding en die wetenschappelijke feiten wil ik omzetten in inspirerende en gemakkelijk toepasbare principes.

 • Naast arts ben je ook auteur van verschillende boeken waarin je een soort handleiding geeft naar een gezonder leven, met voeding in de hoofdrol. Wat is jouw definitie van “gezonde voeding”?

  Gezonde voeding is voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. We zijn allemaal natuurwezens en dat vergeten we soms.Hoe meer bewerkt voedsel we eten, hoe nefaster de impact op onze gezondheid. Mensen die levenslang bewerkte toevoegingen eten zullen bewust of onbewust de impact op hun gezondheid merken. Natuurlijke voeding wil daarom niet zeggen dat je enkel planten mag eten. Ook dierlijke voeding heeft zijn plaats in een gezonde levensstijl. Kies vooral voor balans. Een simpel principe: ga voor
  ¾ plantaardige voeding (groenten, fruit, natuurlijke granen) en ¼ “bouwstoffen” (bijvoorbeeld eiwitten uit vlees of peulvruchten). Er zijn uiteraard nog andere principes van een gezond eetpatroon die ik allemaal uitgebreid in mijn boeken uitleg..

Heerlijk te horen! Voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur staat en de impact daarvan op je gezondheid is iets waar wij bij Holy Berry ook keihard achter staan. Onze Açai bes is bijvoorbeeld ook nog echt een oerbes afkomstig van wildpluk. Als je de dag start met zo een krachtige maaltijd zijn we ervan overtuigd dat je die dag met veel meer energie doorkomt. 

 • We zijn benieuwd… hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? 

  Mijn eerste maaltijd is zelden ‘s ochtends aangezien ik 28 van de 30 dagen vast. De maaltijd waarmee ik de “fast break”, rond de middag, is dan vaak een maaltijd uit mijn boek 'Het Recept': granola, een Açai smoothie, een slaatje met zalm of makreel of soms ook een keer vlees. ‘s Avonds eet ik een zo licht mogelijke maaltijd. Belangrijk hier is weer die balans. Ik leef en eet volgens het 80-20 principe. Als ik uit ga eten, let ik veel minder op. Thuis eet ik dan weer wel bijna altijd gezond. 

 • Je schreef een boek over immuniteit. Als je een key takeaway kan geven rond immuniteit en voeding, wat zou dat zijn?

  Onze immuniteit is de exponent van onze levensstijl. Een nacht of 2 minder slapen? Dat voel je aan je immuniteit en vatbaarheid voor banale infecties. Hetzelfde geldt voor te veel sporten of te ongezond eten. Je lichaam vertelt je of het akkoord is met je levensstijl. En zeker voeding speelt daar een belangrijke rol in: natuurlijk eten is één van de belangrijkste peilers. “Eet de regenboog” zeg ik:  zorg dat je alle mogelijke natuurlijke kleuren op je bord krijgtwant die hebben een actieve werking op je lichaam. Açai bijvoorbeeld krijgt zijn paarse kleur door polyfenolen die enorm positief zijn voor het lichaam. En ook curcumine, met zijn mooie gele kleur, is een perfect voorbeeld van de kracht van kleurrijke voeding. Als je het principe hanteert van natuurlijke voeding in zoveel mogelijk kleuren, dan zal je niet veel supplementen moeten nemen om je immuniteit te versterken.

Het Recept - boek - Servaas - Açai - Holy Berry

Je bracht recent jouw boek “Het Recept” uit, waarvoor een welgemeende proficiat. Wat kunnen mensen verwachten als ze het boek lezen? 

Eigenlijk had ik mijn boek 'Het Recept' als eerste boek van mijn reeks moeten schrijven, nog voor ik De Lijst, 16:20 en Vastenkookboek schreef. Het bevat alle info van wat gezonde voeding nu is. Dat had ik voordien nog nooit in detail omschreven. In 'Het Recept' heb ik de principes van gezonde voeding zo praktisch mogelijk gemaakt: ik heb alle beschikbare voeding in verschillende groepen verdeeld zodat mensen vooral zelf de keuze kunnen maken over wat gezond is of niet. Het is een handleiding waarmee je zelf aan de slag gaat, gecombineerd met concrete en heerlijke recepten. Daarnaast heb ik net de laatste hand aan mijn nieuwste boek gelegd,De Klik,die midden december te koop zal zijn. Het idee voor dit boek kwam er omdat mensen me zo vaak vertelden dat ze wel wisten wat ze moesten doen, maar het daarom niet direct toepasten… tot “de klik” er kwam. Ik beschrijf in dit boek hoe je je mindset zover kan brengen dat je zelf tot die klik geraakt.

 • We hebben eens gepiept, en ook onze geliefkoosde bes Açai komt een paar keer voor in de recepten van het boek. We vinden het natuurlijk fantastisch dat Açai wordt beschouwd als een van de voedingsmiddelen die bijdraagt aan een gezonder leven. Waarom raad jij Açai zo aan in een gezond (en sportief) eetpatroon? 

  Zoals ik hiervoor al vermeld had, is  paars is één van die kleurtjes die gewoon op ons bord moeten komen. Als groenten of vruchten die kleur hebben dan weet je dat ze gewoon barsten van de goede bestanddelen. Açai is daarnaast uniek omdat het super voedzaam is: het zit niet alleen bomvol polyfenolen maar levert ook vetzuren aan, verzadigt goed, is laag aan suiker, bevat vezels én zit boordevol antioxidanten. Antioxidanten zijn super voor ons lichaam, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Ik zeg altijd als je de beste anti-aging wilt, eet dan voldoende antioxidanten! 

 • Uiteraard zijn we ook benieuwd naar jouw favoriete Açai gerecht. Hoe eet jij Açai het liefste?

  Ik ben een echte smoothieman. Overdag moet het snel gaan! Ik hanteer geen vast recept maar kies gewoon een combinatie van Açai en het fruit die ik liggen heb, samen met iets van plantaardige melk en af en toe eiwitpoeder. Soms doe ik er zelfs avocado bij als natuurlijk dikkingsmiddel. Daarmee creëer ik een heerlijke shake. Het gaat misschien raar klinken maar dat paars-donkerrode kleur van de Açai bes, je smaakt dat echt. Je smaakt dat je iets goed doet voor je lichaam.