In kader van gezonde vetten hebben wij een leuk interview klaar voor jullie. Deze keer met Ketofanaat Natalie. Jullie kennen haar misschien al van Instagram, waar ze onder de naam The Floor Is Carbs ketoproof receptjes en tips deelt. In dit interview kom je te weten wat keto voor haar betekent, welke vetbronnen belangrijk zijn en waarom Açai zo’n belangrijk onderdeel van haar voeding uitmaakt.

 • Hallo Natalie, eerst en vooral hartelijk bedankt om eventjes tijd te maken voor dit interview. Zoals altijd vragen we om een korte inleiding te geven over jezelf en jouw professionele activiteiten.

  Mijn naam is Natalie, 31 jaar oud (maar ik ontken dit en doe alsof ik nog steeds 22 jaar ben) en woon in Antwerpen samen met mijn vriend en gigantisch schattig mopshondje. Sinds mijn 19 jaar heb ik een eigen dansschool die ik met veel passie en liefde bestuur en zorg ik ervoor dat zowel jong als oud zich kunnen komen uitleven in verschillende dansstijlen. Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd en ben nadien meteen gestart als leerkracht in het deeltijds beroepsonderwijs te Vilvoorde. Ongeveer 1,5 jaar geleden ben ik ook gestart met mijn IG-account “the floor is carbs” waarop ik mijn hoogtepunten, hindernissen, uitdagingen,… van mijn ketogene avontuur deel. Ook probeer ik mijn volgers te inspireren met gerechtjes die ketoproof zijn. Zelf ben ik een levensgenieter én foodlover.

 • Waarom ben je met jouw blog begonnen? Wat was jouw drijfveer?

  Mijn eerste insteek was om een soort van ‘sociale controle’ in te bouwen. Ik had het gevoel dat als ik zou starten met keto en ik het aan de buitenwereld bekend zou maken, ik gemotiveerder zou zijn om het vol te houden. Het leek me bovendien ook super fijn om mijn ervaringen met de ketogene levensstijl te kunnen delen met anderen. ‘Keto’ heeft immers een heel negatieve connotatie en veel mensen kijken nog steeds bedenkelijk als je hierover vertelt. Mijn doel was dan vooral om op een heel eerlijke, nuchtere manier ‘mijn aanpak’ te laten zien. Ik merkte dat Keto een blijvertje was en ik begon ook de fun van een IG-pagina in te zien. Wel vind ik het belangrijk om trouw te blijven aan je visie en selectief te zijn in de samenwerkingen die je aangaat. Zo laat ik enkel en alleen producten zien zoals The Holy Berry die mij oprecht helpen bij mijn ketogene levensstijl en waarvan ik denk dat anderen het ook zouden moeten leren kennen.

 • Je bent ook aan het bijstuderen. Welke studies zijn dit? Kan je hier iets meer over vertellen?

  Momenteel volg ik de opleiding ‘orthomoleculaire gezondheidszorg’ en combineer ik dit met een studie ‘ketogene therapie’. Voeding is de basis voor een goede gezondheid, zoveel is duidelijk. Met die gedachte in het achterhoofd ben ik beginnen lezen en heb ik informatie bij elkaar gesprokkeld over orthomoleculaire geneeskunde. Hierbij willen ze dat je je eigen gezondheid in handen neemt door te kiezen voor de juiste voeding, eventueel aangevuld met vitaminen en mineraalsupplementen, en dat je pas in laatste instantie gebruik maakt van klassieke medicijnen.

 • Vanwaar komt die focus in jouw dieet op gezonde vetten?

  Tijdens het ketogene dieet zijn vetten je beste vriend (je schakelt immers over van suikers als brandstof naar vetten). Ik krijg dan ook enorm veel de vraag of het ongezond is om zoveel vetten te eten… Ik snap de bezorgdheid wel, want vetten (en dan vooral verzadigde) hebben een slechte reputatie gekregen! Zo jammer, want recente onderzoeken tonen aan dat ons lichaam een bepaalde hoeveelheid vet nodig heeft om belangrijke functies te helpen.

 • Hoe voel jij je bij een vetrijk dieet?

  Wist je dat het woord ‘dieet’ afkomstig is van het Griekse woord ‘diata’ wat leefregel betekent? Dat vind ik echt zo geweldig want mensen vragen me voortdurend hoe lang ik ‘dit keto dieet’ nog wil volgen… Ik heb nog geen enkele seconde het gevoel gehad dat ik op dieet was. Het voelt echt aan alsof ik mijn levensstijl heb aangepast en verbeterd. Ondertussen heb ik ‘mijn eigen weg’ hierin gevonden en eet ik vooral gezonde vetten, voldoende eiwitten en kies ik voor (trage) koolhydraten uit groenten, zuivel, noten en smul ik vooral tot ik voldaan ben. Ik hou niet van wegen en meten, van tellen en rekenen. Ik probeer vooral naar (de signalen van mijn) eigen lichaam te luisteren en hiernaar te handelen. Proost op het (als er écht een label op moet geplakt worden) “keto-maar-soms-koolhydraatarme-maar-altijd-lief-voor-mijn-lijf”-pad!

 • Wat zijn jouw favoriete vetbronnen? Heb je percentage dierlijk versus plantaardige vetbronnen die je probeert te respecteren?

  Ik vermijd in alle geval de ‘gele’ oliën zoals koolzaadolie, sojaolie, plantaardige olie,… Deze zijn erg bewerkt, oververhit en/of gewijzigd en hebben een heel chemisch proces ondergaan. Je vindt ze vaak terug in frituurvet, koekjes, gebak, snacks,… Deze zijn absoluut niet lief voor je lichaam en moet je met een grote bocht omheen lopen (wandelen mag ook, hoor).

  Het is enorm belangrijk dat je kiest voor producten/ingrediënten waarin de juiste type vetten aanwezig zijn. Als het gaat om verzadigde vetten, vind ik het belangrijk om te kiezen voor natuurlijke bronnen zoals kokosolie, room, grasgevoerde boter, ghee, notenpasta, cacaoboter, MCT-olie,… In het rijtje van enkelvoudig onverzadigde vetten ga ik voor avocado’s, noten, olijven en extra vierge olijfolie. Tenslotte kies ik voor vette vis, onbewerkt vlees, eieren en chia- en lijnzaad als meervoudig onverzadigde vetten.

 • Welke advies heb je voor mensen die op zoek zijn naar een gepast dieet voor zichzelf? Zou je keto aan iedereen aanraden?

  Mijn lichaam is anders dan dat van jou (en gelukkig maar). Er bestaat niet iets als “the one size fits all” en net daarom is het zo belangrijk om op zoek te gaan wat voor jou werkt en in jouw leven past. Veel is ook afhankelijk van jouw persoonlijke behoeften, noden, wensen en doelen.

  Ik geloof wel dat het schrappen van koolhydraten voor sommigen echt een oplossing kan bieden. Zeker wanneer je insulineresistent bent, ben ik er heilig van overtuigd dat puur en onbewerkt voedsel eten heel fijn is voor je lichaam. Als je dit dan nog combineert met weinig koolhydraten en meer gezonde vetten zorg je er voor dat je je lichaam niet maximaal gaat belasten en jouw bloedsuikerspiegel constant gehouden wordt. Maar helemaal niets van koolhydraten eten is iets wat ik nooit zal begrijpen.

 • Welke tips heb je voor mensen die van start willen gaan met jouw methode?

  Ga vooral op zoek naar jouw eigen ‘koolhydraatgrens’ zodat het voor jou een duurzame en aangename levensstijl wordt. Eentje waarvan je voelt: “yes, dit is ’m, hier word ik gelukkig van”. Probeer dus vooral zo goed mogelijk te luisteren naar jouw eigen lichaam, energiebalans en eetlust, niet naar de regeltjes die neergeschreven worden. Bovendien is voorbereiding key. Er zijn nog te vaak mensen die aan keto beginnen en dan pas gaan opzoeken hoe het werkt en wat het juist is. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om op voorhand genoeg research te verrichten. Weet waaraan je begint en dan is het ook veel makkelijker om vol te houden…

 • Maakt Açai een belangrijk onderdeel uit van jouw voeding en zo ja, waarom? Waarom past Açai goed in jouw eetpatroon?

  Ik vind Açai een heel fijne toevoeging aan mijn levensstijl. Ik kende het nog niet voor ik Margaux van The Holy Berry (digitaal) had leren kennen, maar ik ben oprecht zo blij met die ontdekking. Ik kies altijd voor de pure Açai-packs, want deze bestaan voor maar liefst 99,98% uit de Açai-bes. Puurder kan bijna niet, so I love it! Deze bevat immers geen vruchtensuikers, de enkele koolhydraten zijn afkomstig van de vezels. Het opsmullen hiervan heeft dus weinig tot geen effect op je bloedsuikerspiegel en past dus perfect binnen mijn ketogeen eetpatroon.

 • Wat is jouw favoriete Açai gerechtje?

  Een Açai-ontbijtbowl op basis van avocado of bevroren bloemkoolrijst met Griekse yoghurt, hennepzaad, proteïnepoeder én uiteraard pindakaas. Oh, dat is echt om gelukkig van te worden. Daar kom ik met veel plezier voor uit mijn bed (gerold). Verder vind ik het fijn om op zoek te gaan naar gerechtjes waarin je de pulp kan gebruiken… Zo maakte ik er ook al eens cheesecake mee of kleine “fatbombs”.

  Je hebt een receptje gemaakt met Açai en OKONO chocolade (waarvoor hééél erg bedankt!). Was het gemakkelijk om deze 2 lekkernijen met elkaar te combineren?

  Chocolade en Açai zijn in mijn ogen een match made in heaven. Twee superfoods die met elkaar gecombineerd worden kan bijna niet anders dan onwaarschijnlijk lekker zijn. Ik zou zeggen: probeer het receptje zelf eens thuis en geef me dan maar gelijk. Smakelijk!

  Vind dit recept hier 

Enorm bedankt Natalie voor dit interessante interview en jouw persoonlijke kijk op keto en gezonde vetten. Wij vonden het alvast inspiring!