De menstruatiecyclus wordt door elke vrouw op haar eigen manier ervaren. Sommigen vinden het een uitdaging, terwijl anderen er nauwelijks hinder van ondervinden.

Het begrijpen van je eigen cyclus is cruciaal. Door de signalen te herkennen en
erop in te spelen, kun je preventief voor jezelf zorgen. Femke Reynaert, triatleet,
voedings- en sportcoach én moeder, deelt in haar nieuwe boek 'Bloedserieus: je
natuurlijke cyclus als tool voor een actiever leven"' waardevolle
inzichten over hoe je jouw natuurlijke cyclus kunt gebruiken voor een fitter en
gezonder leven. Ze verkent hoe kennis van je cyclus kan bijdragen aan een
gezonder en actiever leven, en hoe je beter kunt omgaan met variërende
symptomen door je lichaam te begrijpen en naar zijn signalen te luisteren.

Het belang van Beweging, Slaap en Voeding tijdens je menstruatie

Beweging  Açai - Holy Berry

Beweging

Beweging kan helpen bij het verlichten van menstruele klachten. Het is echter wel belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Als je last hebt van zware menstruele klachten, kan wat rust je goed doen, maar volledige inactiviteit is meestal niet de oplossing. Lichtere beweging kan in veel gevallen verlichting brengen. Zorg er dus zeker voor dat je de duur en intensiteit van je workout aanpast aan hoe je je voelt. Dit kan een wereld van verschil maken.

slaap - Açai - menstruatie

Slaap

Veel vrouwen ervaren vermoeidheid en een verstoorde slaap tijdens hun menstruatie, wat hun dagelijkse energieniveau beïnvloedt. Het instinct kan zijn om naar meer koffie te grijpen, maar Femke Reynaert adviseert in haar boek om dit te vermijden vanwege het dehydraterende effect. Kies in plaats daarvan voor water, kruidenthee of een Açai Latte.

Ontdek hier het recept voor een Açai Latte
Açai Bowl - Holy Berry - Menstruatie - voeding

Voeding

Een gezond dieet helpen bij het verminderen van menstruatiepijn. Dit komt doordat specifieke voedingsstoffen een gunstig effect kunnen hebben op de reductie van deze ongemakken.

Bijvoorbeeld omega 3, een voedingsstof bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, die effectief kan zijn in het verzachten van menstruele krampen en pijn. Omega 3 is te vinden in voedingsmiddelen zoals zalm, sardientjes, hennepzaad en zeker niet te vergeten, de voedzame Açai bessen.

"Bloedserieus: je natuurlijke cyclus als tool voor een actiever leven" duikt diep in de nuances van de menstruatiecyclus en biedt strategieën voor het beheersen van symptomen. Het boek gaat verder dan alleen menstruatie, met aandacht voor hormonale veranderingen tijdens zwangerschap en menopauze, en biedt een holistische kijk op de gezondheid en het welzijn van vrouwen door alle fasen van het leven.

Femke Reynaert's benadering biedt een frisse kijk op een onderwerp dat alle vrouwen aangaat, met praktische tips en adviezen om niet alleen de uitdagingen van de menstruatiecyclus aan te gaan maar ook om een vol, actief en gezond leven te leiden.