Voeding speelt een belangrijke rol…en Açai kan helpen!

Verkleurende bladeren, warme truien, mistige ochtenden en kommen vol dampende pompoensoep. De herfst heeft officieel zijn intrede gedaan en de temperaturen klimmen al lang niet meer boven de 20 graden. En het begin van de koudere maanden luidt vaak ook het begin van verkoudheden en virusjes in.De ideale periode om je immuniteit te versterken dus, en gezonde voeding waaronder de Holy Açai bes have got your back. 

Je immuunsysteem en de powerbes Açai

Wist je dat voeding jouw weerstand kan boosten?Een goede werking van het immuunsysteem steunt op de aanwezigheid van verschillende micronutriënten in het lichaam waaronder vitamine C, vitamine A en eiwitten. En laat dat nu net nutriënten zijn waar de paarse superbes Açai graag mee te koop loopt. Je zou voor minder! Integreer de Açai bes in een gezond eetpatroon met een regenboog aan kleurrijke, natuurlijke voedingsmiddelen en misschien surf je de herfst- en wintermaanden wel eens door zonder snotneus én met meer energie. Geïntrigeerd? Dat dachten we wel. Read on, my health-loving friends. 

 • Wat is het immuunsysteem?

  We worden dagelijks blootgesteld aan allerhande buitenstaanders die niet per sé je vriendelijke buurman zijn. Virussen, bacteriën, pathogenen,... kunnen de rust in je huishouding verstoren. Het immuunsysteem is daarbij het leger van je lichaam: een netwerk van cellen, organen, eiwitten en weefsels die de dappere taak heeft om ons tegen schadelijke microben te beschermen en toekomstige besmetting te voorkomen. Het herkent binnendringers en onderneemt onmiddellijk actie. Respect! Maar we kunnen ons immuunsysteem ook van buitenaf een steuntje geven zodat het optimaal kan functioneren. Healthy food (en Açai!) to the rescue.

Vitamine C

Vitamine C stopt je immuunsysteemeen flink handje toe doordat het helpt met het vormen van antilichamen en de productie van witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn de eerstelijns soldaten van je immuunsysteem legertje. Je vindt vitamine C in citrusvruchten, groene koolsoorten en uiteraard is het ook in overvloed aanwezig in onze geliefkoosde powerbes Açai. Omdat je lichaam vitamine C niet kan opslaan, is het goed om er dagelijks voldoende van binnen te krijgen. Het ideale excuus om elke ochtend te starten met een Açai ontbijt.

 • Açai = antioxidanten

  Als je denkt aan Açai, dan denk je maar beter meteen aan antioxidanten. Antioxidanten zijn een verzamelnaam van specifieke vitamines en spoorelementen die onze weefsels en cellen beschermen tegen vrije radicalen. Ze kunnen helpen om de inflammatoire respons van het lichaam bij besmetting te verminderen. De gezonde Açai bes bevat de hoogste waarde aan antioxidanten van alle bessen-soorten en is dus een echte powerhouse om je te helpen ziektes te bestrijden.

Vitamine A

Onze Amazonebes Açai bevat een aardig aantal vitamine A’s. Een prachtige alliteratie, we know. Maar het betekent vooral dat de vitamine A die ook in Açai aanwezig is een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem en het lichaam helpt te beschermen tegen infecties. Antivirale Açaibowl anyone?

 • Essentiële vetzuren

  Nogal ongewoon voor een besje, maar Açai bevat enorm veel essentiële vetzuren. Omega-3-6 en 9 spelen een belangrijke rol in de werking van het immuunsysteem en de gezondheid van je celmembranen, waaronder die van de immuuncellen. Daarnaast helpen ze bij het verminderen van ongewenste ontstekingen in het lichaam. Vette vechtersbaasjes!

Aminozuren

Aka de bouwsteentjes van het lichaam én van het immuunsysteem! Aminozuren spelen een belangrijke functie in de werking van je weerstand. Ze worden in snel tempo verbruikt door het immuunsysteem om ongewenste indringers te bestrijden. We zorgen er dus maar beter voor dat we ons lichaam van voldoende aminozuren (of ammunitie, het hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt) voorzien. De Açai bes bevat 19 van de 22 aminozuren, en helpt je zo de herfst- en wintermaanden met purperen glans te doorstaan.

 • Vergeet de D’s en de Z’s niet

  Vitamine D, de beroemde zonnevitamine, is essentieel om je immuunsysteem goed te laten functioneren. Hoewel we Açai ook wel “sunshine in a bowl” noemen, raden we je aan om je huid zoveel mogelijk bloot te stellen aan de zonnige buitenlucht en eventueel een supplement te nemen. Zorg daarnaast ook voor een gezonde, gebalanceerde levensstijl om je lichaam optimaal te ondersteunen: beweeg voldoende, beperk stress, was je handen regelmatig en zorg voor 7-9 uur nachtelijke ZZZ’s. 

Conclusie

Wil je dat immuniteitslegertje van je een duw in de rug geven, dan heb je er baat bij zoveel mogelijk natuurlijke en kleurrijke voeding op het menu te zetten. Onze gezonde Açai bes mag daarbij gerust de spilfiguur zijn: een echte powerhouse vol nutriënten om ongewenste indringers het vuur aan de schenen te leggen en je immuunsysteem te boosten

Denk dus bij herfst niet enkel aan kommen pompoensoep, maar ook aan prachtige Açai bowls versierd met voedzaam vers fruit. Zo kom je moeiteloos (en bijzonder tasty) de herfst en winter door. Klaar voor? Açai bowl op, regenlaarzen aan en vertrekken maar. Die bospaden gaan zichzelf niet bewandelen. 

Bonus recept! 

En nu voor het smakelijkste deel van deze blogpost: een powerful, verwarmend receptje die je moeiteloos door de koudere maanden zal loodsen. Want het is niet omdat Açai in bevroren toestand wordt bewaard, dat je het per sé bevroren moet verorberen. Laat de besjes smelten in yoghurt, in pannenkoeken of in gebak. Of probeer deze mindfull Açai oats…

Recept Mindfull Açai Oats